Fermeret e sherebeles po shkaterrojne habitatin natyror

Fermeret e sherebeles po shkaterrojne habitatin natyror
Zona e Malesise se Madhe prej disa vitesh eshte kthyer ne nje nga zonat me te medha te kultivimit te bimeve medicionale dhe kryesisht te sherbeles. 

Por kultivimi ne mase I kesaj bime per ekspertet pervec anve pozitive po nxjerr ne duke dhe disa ane negative te ketij procesi qe lidhet direckt me menyren se si fermert e kultivojne kete bime.Ajo qe eshte shqetsuese eshte fakti se fidanet per te e sherbeles jane duke u shgulur me rrenje nga malet, duke krijuar keshtu nje shkaterrim dhe shkretim te habitatit natyror dhe te biosistemit natyor.
Por sipas ekspertit te qenderes se transferimit te teknologjise, prof Kostandin Hajkola kultivimi ne mase i sherbeles rrezikon dhe mbi ngopje te tregut te shitjes ndaj fermeret duhet te perqendrohen dhe tek kultivimi i bimeve tet tjera medicionale
Aktualisht jane mbi 2 mije ha toka ne rrethin e Malesis se Madhe qe jane te kultivuara vetem me sherbele.Ndersa ne zonat malore si Taraboshi ku dikur gjendej me shumice sherbele tashme te takon ralle te shohesh kete bime
Fermeret nga ana e tyre shprehen se I gjithe kultivimi ka nje kosto qe ul ndjeshem fitimin dhe gjithcka behet per shkak te kushteve ekonomike
"Pamundesia per ta blere na detyron te shkojme ne mal per ta marre", - shprehen fermeret.
Fitimet nga sherbela vazhdojne te joshin gjithnje e me shume fermeret ne Malesi te Madhe dhe jo vetem pasi vetem nga nje dynym toke arrihet te merret 300 kg sherbele dhe tregu I saj eshte nga 1 deri ne 2 euo per kg.

"Unë Flas" vjen si një tjetër dritare informative dhe ndryshe.

Një zë më shumë për qytetarët, problemet dhe historitë nga e përditshmja.

Një hapësirë për gazetarinë investigative, denoncimin e shkeljeve, padrejtësive dhe publikimin e të vërtetave të pathëna.

Një mundësi për të promovuar gazetarët e rinj që nesër do të jenë protagonistë të medias në Shqipëri.

Sondazh

Ku do te pushoni kete vere?


Duke llogaritur rezultatet. Ju lutem prisni...
Unë Flas është i hapur të pasqyrojë reagimin e të gjitha palëve të përfshira në çështjet që pasqyron.
© 2012 - Ndalohet riprodhimi i paautorizuar i permbajtjes se kesaj faqeje.
Kontakt: info@uneflas.al